Oprichting NPCF
In het Jacobitheater Utrecht richten de besturen van het Landelijk Patiënten/Consumenten Platform, het Landelijk Overleg van Decentrale Patiënten/consumentenplatforms en de stichting Werkgroep 2000 de NPCF op.
Leden vanaf het eerste uur
De Nederlandse Patiëntenvereniging, de Stichting Kind en Ziekenhuis en Regionale Patiënten/ Consumenten Platforms (nu Zorgbelang) zijn al 25 jaar lid.
Trouwe medewerkers
Ien de Heer (financiële administratie) werkt vanaf het prille begin bij ons. Na naamswisselingen en drie verhuizingen is ze er nog steeds. Net als haar collega’s Vincent Vis, Ingrid Alberti en Truus Veldhuijzen die ook vanaf de ‘vorige eeuw’ bij ons werken.
Staatssecretaris Hans Simons wil ons structureel financieren
Dé Gids Patiënteninformatie rolt van de pers
Eén van onze populairste uitgaven.
‘Tijd voor patiënten’
Patiënten hebben behoefte aan regie over hun zorg en tijd om een beslissing te nemen die bij hen past. Dat blijkt uit een bijzonder onderzoek onder 250 patiënten. En uit wat patiënten ons nu vertellen.
Rob Meerhof wordt voorzitter (tot 2002)
Rob Meerhof is tevens gemeenteraadslid in de gemeente Velsen. Hij maakt zich hard voor het elektronisch patiëntendossier (EPD), kwaliteit én keuze. ‘Er moet informatie over kwaliteit en prestaties van zorgaanbieders beschikbaar komen, zodat patiënten gericht kunnen kiezen.’
Directeur Fons Dekkers bij Ischa Meijer
Hij stelt in het radioprogramma Zaken van de Ziel: ‘Patiënten willen vaak wat anders dan eindeloos repareren’. Die boodschap is na 25 jaar nog actueel.
‘Wat vraag ik aan mijn arts?’
De brochure met tips voor in de spreekkamer is nog steeds te vinden op websites van ziekenhuizen en is een voorloper van ‘3 goede vragen’. De vragen helpen om samen te beslissen over uw behandeling.
Onze bladen
In 1994 verschijnt het eerste nummer van het kwartaalblad: Patiënt in perspectief, de opvolger van het maandblad Patiëntenbeweging. Vanaf 2001 tot 2011 verschijnt het blad Vraag in beeld in verschillende vormen.
Eerste patiëntencongres in Musis Sacrum Arnhem
Met optreden van een theatergroep van gehandicapten en een slotdebat over solidariteit. De theatergroep roept op een einde te maken aan de situatie waarin patiënten dankbaar moeten zijn, nederig en klein.’
Drie nieuwe leden
De Huidfederatie (nu Huidpatiënten Nederland), Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Stichting Hoofd, Hart en Vaten (SHHV, nu Harteraad) worden lid.
Patiëntenrechten worden wet
Sinds deze mijlpaal informeren we patiënten over hun rechten. Toen via brochures en folders, nu via wachtkamerfilmpjes.
Patiëntenorganisaties gaan kwaliteit van zorg toetsen
Ze ontwikkelen criteria om de kwaliteit van huisartsen- en ziekenhuiszorg te beoordelen. Dat is de enige manier om patiëntgerichtheid te meten, concluderen alle partijen in de zorg op de 3e Leidschendamconferentie.
Persoonsgebonden budget (PGB) komt er door
De Tweede en Eerste Kamer besluiten dat het PGB beschikbaar moet zijn voor iedereen die langdurige zorg en begeleiding nodig heeft.
Onze kantoren
Minister Els Borst op bezoek
Een schoonmaakploeg maakt het kantoor ‘ministerproof’ en medewerkers wachten nerveus op haar komst. Voor een optimale indruk wordt de minister bewust linksom door het pand geleid. Ze spreekt onder andere met beleidsmedewerker Janny Bakker.
Steun voor provinciaal Patiënten/Consumenten Platform Utrecht bij Eemland-affaire
Na de Zembla-uitzending ‘Fatale fouten in het ziekenhuis’ met klachten van het PPCP Utrecht over de afdeling gynaecologie van het Eemland Ziekenhuis, spant dit ziekenhuis een kort geding aan tegen het PPCP. Wij steunen onze lidorganisatie; het ziekenhuis verliest het kort geding.
Succesvolle strijd voor beschikbaarheid geneesmiddel Taxol bij behandeling kanker
Behandeling met Taxol is afhankelijk van het ziekenhuisbudget en leidt tot willekeur. Er komen regels en extra subsidie voor dit probleem. Wij blijven ons inzetten voor beschikbaarheid van medicijnen.
Fons Dekkers vertrekt. Gert van den Berg wordt interim-directeur
Van den Berg is ook directeur bij lidorganisatie NPV (Nederlandse Patiëntenvereniging).
Samen met de NPV en LOC realiseren we een kwaliteitsfonds voor Verpleging en Verzorging
Hiermee wordt de Stichting Cliënt & Kwaliteit opgericht, die 10 jaar lang de kwaliteit van verpleeg- en verzorgingshuizen vanuit het perspectief van de patiënt toetst.
Eerste plannen voor zorgprogramma’s voor mensen met een chronische ziekte
Een mooi resultaat voor patiënten op de 4e Leidschendamconferentie over kwaliteit. Zorgprogramma’s helpen patiënten hun gezondheidsdoel te bereiken.
Start discussie met leden over het nieuwe zorgstelsel
In de ‘Meetlat voor een gezond stelsel’ leggen wij samen met onze leden onze uitgangspunten voor het nieuwe zorgstelsel vast: vraagsturing, keuzevrijheid en solidariteit.
Brochure: 'Tijdig spreken over het levenseinde'
De brochure (gemaakt met de NPV en NVVE) is binnen een week uitverkocht en wordt in het Engels vertaald, vanwege vraag vanuit het buitenland.
Congres over elektronisch patiëntendossier
Voorzitter Rob Meerhof roept de aanwezigen op om niet eindeloos te praten over de regierol, maar om het elektronisch patiëntendossier (EPD) tot stand te brengen.
Start kwaliteitsproject ‘Door cliënten bekeken’
Cliënten toetsen voor het eerst 36 apotheken in Utrecht en Friesland en geven apothekers concrete verbeteradviezen, bijvoorbeeld over betere informatie en privacy.
Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blaast onder druk acties af
Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP) wordt lid
Eerste Medicijnenkompas
Wil van der Kruis wordt voorzitter
De klant is koning
Kwaliteit, keuze en kosten is al jaren de rode draad in onze plannen.
Drie nieuwe leden
Longfonds (13/05), Per Saldo (21/10) en Diabetesvereniging Nederland (21/10) worden lid.
Iris van Bennekom uitgeroepen tot machtigste vrouw van medisch Nederland
Onderzoek 'Fouten worden duur betaald' haalt voorpagina
Een onderzoek van Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) en de NPCF.
Meldweek verhoging eigen bijdragen thuiszorg
2500 mensen melden in één week hun problemen met de verhoogde eigen bijdrage: 25% heeft de thuiszorg opgezegd, 15% overweegt dit te doen.
De eerste lijn ondertekent onze 10 pijlers
Voorbeelden van onze pijlers voor een sterke eerste lijn zijn: toegang, bereikbaarheid, acute zorg, deskundigheid en gebruik van ICT.
Goed voorbeeld doet volgen
Samen met het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO vinden we 100 voorbeeldpraktijken, die zo goed bij de wensen van patiënten aansluiten dat ze navolging verdienen.
Twee nieuwe leden
Nederlandse Vereniging van Slechthorenden (NVVS) (10/2) en Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN)( 28/4) worden lid.
Nieuwe Zorgverzekeringswet komt door Tweede Kamer
Voorzitter Wil van der Kruis vertrekt, vice-voorzitter Jopie Verhoeven neemt honneurs waar
’Echte vernieuwing vraagt doorzettingsvermogen en lef. Daar ontbreekt het ons niet aan’, stelt Jopie Verhoeven op het 4e patiëntencongres.
Start zorginkoop vanuit wensen van de patiënt
Patiëntenorganisaties gaan de zorginkoop van zorgverzekeraars beïnvloeden en effecten van de Zorgverzekeringswet en Wmo volgen. Een nieuw programma Zekere Zorg stimuleert dit.
Eerste patiëntveiligheidskaart
De eerste patiëntveiligheidskaart ‘Help mee aan uw veilige behandeling’ verovert een blijvende plaats in ziekenhuizen. Praktische tips met cartoons van Gerrit de Jager maken patiënten alert.
We pleiten voor één Zorgconsumentenwet
Iris van Bennekom biedt Martin van Rijn (toen directeur-generaal Gezondheidszorg) ons voorstel voor één Zorgconsumentenwet aan.
Vereniging Spierziekten Nederland wordt lid
Invoering Wmo
Gemeenten worden verantwoordelijk voor delen van de AWBZ-zorg, zoals huishoudelijke zorg. NPCF, CG-Raad, LOC-LPR, Per Saldo, CSO, Platform GGZ en Platform VG volgen hoe dit uitpakt voor cliënten.
Patiënteninbreng in richtlijnen krijgt vaste vorm
Richtlijnen (of standaarden) schrijven voor hoe zorgverleners een bepaalde ziekte/klacht moeten behandelen, volgens de laatste inzichten uit wetenschap en praktijk. En volgens de patiënt!
Start meldacties
Vanaf 2007 organiseert de NPCF jaarlijks een aantal meldacties, regelmatig samen met andere organisaties. Vanaf 2008 doet ons vaste panel (met bijna 25.000 panelleden) mee.
Frans Maréchal wordt voorzitter
Antroposana wordt lid
Twee nieuwe leden
Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (7/2) en Nationale Vereniging van Sjögrenpatiënten (8/5) worden lid.
Iris van Bennekom neemt afscheid, Martin Vermeer volgt haar op
Lancering keuzewebsite Consument en de Zorg
Patiënten worden uitgenodigd om op deze website hun ervaringen met een ziekenhuis te delen. De keuzewebsite is de voorloper van ZorgkaartNederland.nl.
Brief over elektronisch patiëntendossier (EPD)
Wij hebben erop aan gedrongen dat burgers bezwaar kunnen maken tegen het EPD en dat patiënten inzage krijgen in wie hun dossier heeft ingezien of gewijzigd. Dat wordt geregeld.
We waarschuwen voor wervingsmethode internetapotheken
Multiple Sclerose Vereniging Nederland (MS Vereniging) wordt lid
Start ZorgkaartNederland
Tijdens het eHealth-congres wordt ZorgkaartNederland.nl gelanceerd. De eerste en grootste waarderingssite voor de zorg is een initiatief van ons en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum. Vanaf 2013 gaan wij zelfstandig door met ZorgkaartNederland.
Veel mensen in de knel door wegvallen AWBZ-zorg
Dit blijkt uit cliëntenmonitor van zeven belangenorganisatie.
ZorgkaartNederland: 'Uw mening onze zorg'
Een speciaal interviewteam gaat op pad en interviewt bewoners in 100 verpleeg- en verzorgingshuizen en publiceert de verhalen op ZorgkaartNederland.nl.
Parkinson Vereniging wordt lid
Wilna Wind wordt nieuwe directeur
Manifestatie 'Stop de Stapeling'
Een gezamenlijke actie met de CG-Raad, Landelijk Platform GGz, Per Saldo en Platform VG op het Malieveld in Den Haag tegen de stapeling van kosten.
Experiment met vrije prijzen mondzorg stopt, dankzij onze acties
Patiënten ontdekken e-health
Lancering Digitale Zorggids
Hoe weet ik welke app goede antwoorden geeft op vragen over een aandoening? Wat kan ik ermee? En welke digitale informatie is er? Onze Digitale Zorggids geeft antwoord. Bekijk de Digitale Zorggids.
Gerdi Verbeet volgt Jopie Verhoeven op als voorzitter
We hebben voor het eerst 20.000 panelleden
In 2008 zijn we gestart met ons panel. In 2017 hebben we zelfs al bijna 25.000 panelleden. Zij helpen ons de zorg beter te maken door mee te doen aan onze meldacties en vragenlijsten in te vullen.
Gerdi Verbeet pleit voor openheid onderzoeken farmaceutische industrie
Onze voorzitter Gerdi Verbeet maakt zich zorgen 'De industrie moet openheid geven over wat voor onderzoeken ze doen, hoe ze die financiert en wie daarvoor worden gebruikt.' Naar het artikel.
’Wantrouwen van patiënten in de zorg neemt toe’
Dit blijkt uit een enquête van het tv-programma Debat op 2 en de NPCF.
Voor iedereen een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD)
We willen voor iedere patiënt een PGD. Hierin kunnen patiënten hun medische dossier inzien, zelf bepalen met wie ze gegevens delen en bijvoorbeeld hun klachten bijhouden in een dagboek.
Videoboodschap van mensen die langdurige zorg nodig hebben
Patiënten die langdurige zorg nodig hebben, zijn ongerust over hun toekomst. Zij uiten hun zorgen in een videoboodschap voor de Vaste Kamercommissie.
Nierpatiënten Vereniging Nederland wordt lid
Start serie ‘Verhalen uit de praktijk’
Alles wat wij doen is gebaseerd op ervaringen van patiënten. Verhalen blijven beter hangen dan een beleidsplan, is onze ervaring. Daarom bundelen we hun verhalen in boekjes.
We verwelkomen 5 nieuwe leden
Op 13 maart worden Dwarslaesie Organisatie Nederland, Nederlandse Vereniging Klompvoetjes, Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland en Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP) lid. De Oogvereniging wordt lid op 20 november.
Campagne Word Wakker! Een verkeerde zorgverzekering kan u duur komen te staan
Vanaf 2014 roepen we verzekerden ieder jaar op om bewust een zorgverzekering te kiezen. In 2014 waarschuwen we verzekerden vooral voor de budgetpolis.
Mijnkwaliteitvanleven.nl helpt u ontdekken wat er echt toedoet
Hoe gaat het met u? Op deze website ontdekt u wat belangrijk is in uw leven en welke hulp u daarvoor nodig heeft. Uitgangspunt is niet het zorgaanbod, maar juist uw leven.
Apneuvereniging wordt lid
Wilna Wind neemt afscheid en Dianda Veldman volgt haar op
Start Nationale Zorgnummer
De advieslijnen van Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MIND Landelijk platform Psychische Gezondheid worden samengevoegd tot het Nationale Zorgnummer.
ZorgkaartNederland haalt meer dan 1 miljoen bezoekers per maand
De keuzewebsite trekt in 2015 ruim 48,5 miljoen bezoekers. Het aantal waarderingen neemt toe van 206 duizend in 2014 tot ruim 272 duizend in 2015 en een half miljoen in 2017.
We verwelkomen 7 nieuwe leden
Schildklierorganisatie Nederland (18/1), ReumaZorg Nederland (10/3), Hoofdpijnnet (10/3), RSI-Vereniging (8/9), Alzheimer Nederland (8/9), Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (8/9), en de Osteoporose Vereniging (10/11) worden lid.
Nieuw: consultkaarten
Vertegenwoordigers van patiënten denken mee over zo’n 50 richtlijnen. Voor het eerst maken we op basis daarvan samen met medisch specialisten consultkaarten.
Succesvolle invoering 3 goede vragen in 11 ziekenhuizen
5 patiëntenwensen voor de verkiezingen
Het doel is dat deze wensen van patiënten een plek krijgen in de verkiezingsprogramma’s.
We heten voortaan Patiëntenfederatie Nederland
Onze directeur Dianda Veldman ageert tegen verhoging zorgpremie
Patiënten en artsen starten campagne over samen beslissen in het ziekenhuis
Patiënten en artsen willen graag ‘samen beslissen’. Het gebeurt steeds meer, maar kan nog beter. Soms voelt het ook nog niet genoeg als ‘samen’. Daarom is een goed gesprek in de spreekkamer belangrijk. En start deze campagne.
Onze bloggers
Op ZorgkaartNederland.nl, Mijnkwaliteitvanleven.nl en DigitaleZorggids.nl delen bloggers hun ervaringen en indrukken met ons. Patiënten, medewerkers en bestuurders van patiëntenorganisaties, deskundigen, dokters …
Dianda Veldman verblijft op gesloten afdeling verpleeghuis
Ze verblijft hier 2 dagen, zittend in een rolstoel, en blogt over haar ervaringen op ZorgkaartNederland.
Via MedMij je eigen gegevens naar de dokter sturen
Een landelijk EPD komt er niet. Wel kunnen patiënten over een paar jaar via MedMij op een veilige manier online gegevens uitwisselen met de dokter. Wij helpen dit te realiseren.
Twee nieuwe leden
Hemochromatose Vereniging Nederland (7/3) en Whiplash Stichting Nederland (5/9).
Kamerleden krijgen een patiënt cadeau
Een jaar lang zijn 11 patiënten een klankbord voor Kamerleden met de portefeuille zorg. Wat betekenen hun plannen en beleid voor patiënten? En waar lopen zij in de zorg en hun leven tegenaan? Dat wordt gelijk zichtbaar: Nieuwspoort is niet toegankelijk voor rolstoelen. We wijken uit naar Dudok.
We geven niet-reanimerenpenning uit
Bij een hartstilstand kunnen zorgverleners proberen het hart weer op gang te brengen (reanimeren). Met deze penning verbiedt u zorgverleners om u te reanimeren.
Onze FB-volgers kiezen Hugo Borst als minister van Ouderen
De Patiëntenfederatie en 20 andere organisaties pleiten voor een minister Ouderen en Maatschappij. Op een poll op onze Facebookpagina kiezen volgers Hugo Borst als ouderenminister. Helaas komt er geen minister van Ouderen. Klik op het Facebookbericht.
Gerdi Verbeet stopt na 5 jaar als voorzitter Raad van Toezicht
De nieuwe voorzitter per 1 januari 2018 is Otwin van Dijk. Hij is burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek en zat van 2012 tot 2016 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij wethouder in Doetinchem.
En dan is het 2018
We hebben een nieuw kabinet, een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht en we zitten als federatie in een nieuw pand.